Azotan potasu, znany również jako saletra potasowa, wykorzystywany jest w produkcji żywności jako konserwant i składnik mieszanek do peklowania mięs. Jego zdolność do zapobiegania rozwojowi bakterii, w tym potencjalnie śmiertelnych...
Otyłość jest poważnym problemem zdrowotnym, który niestety jest często bagatelizowany. Ta choroba nie tylko utrudnia codzienne funkcjonowanie, ale również jest przyczyną wielu zaburzeń metabolicznych i chorób, które obniżają komfort życia....
Czy kawa szkodzi? To pytanie, które bardzo często jest analizowane przez wielu specjalistów od żywienia. Istnieje wiele mitów dotyczących jej spożycia, które mogą do niej zniechęcić. Czy kawa naprawdę szkodzi?...
Dodatki do żywności mają na celu poprawić smak, kolor i wygląd dań. Niestety ich konsumpcja często może wiązać się z niechcianymi symptomami, takimi jak ból głowy, alergie i problemy z...
Zakwas z buraka jest idealnym napojem wzmacniającym odporność, wspierającym zdrowie jelit i korzystnie wpływającym na parametry czerwonokrwinkowe. Jego regularne stosowanie nie tylko doda energii, ale również wesprze pracę mózgu. Jakie...
Alergie pokarmowe i nietolerancję są często wrzucane do jednego worka, chociaż to dwa różne typy reakcji organizmu. Jakie są różnice między alergią a nietolerancją pokarmową? Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową a...
Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego, syntezy białek, produkcji enzymów, redukcji stresu i detoksykacji organizmu. Niestety jego niedobory są często spotykane i stanowią poważny problem zdrowia...
Suplementy mogą wesprzeć zdrowie kobiety w ciąży i rozwijającego się płodu, jednak nieprawidłowo dobrane mogą również narobić szkód. Jakie zioła są niewskazane w ciąży? Jakich witamin i składników mineralnych lepiej...
Żylaki są nie tylko defektem estetycznym, ale nieleczone mogą być bardzo groźne dla życia i prowadzić nawet do zatoru płucnego. Dlatego nie należy ich ignorować i stosować metody, które zapobiegają...
W dzisiejszych czasach, kiedy spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, ważne jest, aby być świadomym składników, które konsumujemy na co dzień. Jednym z dodatków, który wzbudza kontrowersje, jest winian stearylu, znany...