Zastanawiasz się co to takiego kozieradka? Roślina ta zwróciła Twoją uwagę? Chcesz odkryć jej właściwości i najpopularniejsze sposoby zastosowania? Dużą pomocą mogą być zamieszczone poniżej informacje – już teraz zapoznaj się z nimi i zdecyduj, czy jest to składnik, który będzie przez Ciebie wykorzystywany na co dzień.
Czym jest kozieradka?
Kozieradka to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych (motylkowatych), która swoim wyglądem do złudzenia przypomina znaną wszystkim koniczynę, rosnącą w polskich ogrodach, czy na łąkach. Zwykle osiąga wysokość ponad pięćdziesięciu centymetrów. Naturalnie występuje ona w rejonie Morza Śródziemnego, jednak coraz częściej jest uprawiana w innych regionach świata – w tym również w Polsce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zasiać ją w przydomowym warzywniaku.
Latem kwitnie na żółto (najczęściej na przełomie czerwca i lipca) i wydziela wtedy specyficzny, korzenny, dość mdły i nieprzyjemny dla nosa zapach. Inne nazwy, stosowane względem tej miododajnej rośliny, to boża trawka lub greckie siano. Kozieradka ma wszechstronne zastosowanie. Można wykorzystywać ją w kuchni (w postaci aromatycznej przyprawy), kosmetyce, a także jako środek leczniczy. Jest uznawana również za naturalny afrodyzjak.
ArrayKozieradka – czy posiada właściwości zdrowotne?
Warto podkreślić, że kozieradka wyróżnia się właściwościami zdrowotnymi, które znane są i powszechnie wykorzystywane już od czasów starożytnych. Surowcem leczniczym tej rośliny są jej nasiona – w kolorze brunatnym, o długości maksymalnie 5 mm i kształcie przypominającym romb. Ziarna kozieradki mają dość gorzki smak, który przywodzi na myśl aromat palonego cukru albo lubczyku. Z kolei ich zapach kojarzy się z orzechami.
Wpływa ona między innymi na funkcjonowanie układu krążenia, a przejawia się to obniżeniem poziomu lipidów we krwi. Dodatkowo działa korzystnie na układ pokarmowy przeciwdziałając owrzodzeniom, chroniąc żołądek, wspomagając metabolizm i apetyt.
Należy zaznaczyć, że kozieradka przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz odpowiedniego pH soku żołądkowego. Ponadto wspiera ona funkcje układu odpornościowego i pomaga zapewnić właściwe stężenie lipidów we krwi. Kozieradka ma także wpływ na metabolizm glukozy i lipidów. Jest ona szczególnie wskazana dla świeżo upieczonych mam, ponieważ odpowiada za poprawę stanu kobiecego organizmu po porodzie. Roślina ta intensyfikuje również funkcje układu odpornościowego.
Szeroki zakres leczniczego działania kozieradki sprawia, że jest to roślina, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Pamiętaj jednak, aby jej spożywanie lub suplementacja nie wymknęło się spod kontroli. Aby nie uzyskać efektu odwrotnego do zamierzonego, trzeba zachować umiar – najlepiej skonsultować taki zamiar ze specjalistą, a więc lekarzem lub farmaceutą.
Kozieradka – zastosowanie i działanie
Kozieradka to ogólnodostępny produkt, który w stosunkowo niskiej cenie kupisz obecnie zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. W miejscach tych można zaopatrzyć się w nią w formie ziaren lub zmielonej. Kozieradka w drugiej ze wskazanych postaci staje się bardzo często ważnym składnikiem naturalnego preparatu, który wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Jak go przygotować? Wszystko sprowadza się do połączenia tego składnika z dowolnym rodzajem miodu (lipowym, akacjowym lub wielokwiatowym) albo domowej roboty konfiturą (truskawkową, malinową lub jabłkową). Później poleca się spożywać jedną łyżeczkę takiego specyfiku dziennie. Inną opcją, z której można skorzystać, jest zaopatrzenie się w suplement diety z kozieradką – najczęściej występuje on w postaci łatwych do połknięcia kapsułek.
Kozieradka w kuchni – jak spożywać?
Zastanawiasz się, jak można wykorzystywać kozieradkę w kuchni? To nic trudnego. Nie potrzeba do tego żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych – wystarczy podstawowa wiedza z zakresu przygotowywania posiłków, zatem z takim zadaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. W kuchni roślina ta wykorzystywana jest przede wszystkim w formie przyprawy – jednorodnej lub stanowiącej jeden z elementów ziołowej mieszanki. Kozieradkę znajdziesz między innymi w składzie popularnej kompozycji przypraw określanej mianem curry. W związku z tym podczas kuchennych eksperymentów najczęściej sięga się po nią w postaci sproszkowanej. Niekiedy całe nasiona kozieradki praży się też na patelni, w znacznym stopniu usuwając tym samym znajdującą się w nich gorycz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjadać liście kozieradki na surowo i traktować ją jako świetną alternatywę dla sałaty lodowej, masłowej, rzymskiej lub rukoli. Warto więc wypróbować w praktyce wszystkie możliwe opcje.
ArrayKozieradka jako przyprawa – do czego stosować?
Do jakich potraw może być dodawana kozieradka? Dostępnych opcji jest wiele, wystarczy dopasować odpowiednią do osobistych upodobań smakowych. Przede wszystkim zdaje ona egzamin jako recepta na podniesienie walorów smakowych mięs – zwłaszcza drobiu, baraniny, cielęciny oraz różnego typu ryb (szczególnie poprzez ich marynowanie). Zdecydowanie jest polecana do rozgrzewających, pożywnych zup, które tak chętnie spożywa się jesienią i zimą. Przyprawa ta zda egzamin także podczas przyrządzania potraw z ziemniaków oraz przygotowywania przetworów, na przykład aromatycznych pikli. Ponadto można dodawać ją do dipów, dressingów oraz sosów idealnie łączących się z warzywnymi sałatkami. Kozieradka dobrze smakuje także w towarzystwie makaronów oraz twarożków.
Kozieradka w kosmetyce – co warto wiedzieć na ten temat?
Ponadto wskazane jest czerpanie z właściwości kozieradki, które mają znaczenie w kosmetyce, szczególnie względem stanu włosów oraz skóry. W jaki sposób można to czynić? Jednym z pomysłów jest stosowanie pielęgnacyjnego naparu przyrządzonego ze zmielonych nasion kozieradki zagotowanych w wodzie. Po przestudzeniu należy taką mieszankę wmasować w skórę głowy, a po upływie godziny spłukać ją i starannie umyć włosy szamponem. Analizując składy popularnych kosmetyków, można zobaczyć, że niekiedy znajduje się tam także kozieradka – przykładem mogą być maseczki do twarzy dla cery suchej, wrażliwej, ze stanami zapalnymi oraz trądzikowej.
Powyższe informacje to spora dawka wiedzy na temat kozieradki. Zapamiętaj zaprezentowane wskazówki i w razie potrzeby skorzystaj z cennych właściwości tej rośliny – zarówno podczas przyrządzania posiłków dla bliskich, jak i w trakcie dbania o swój wygląd zewnętrzny.
Leave a Comment