Zaburzenia snu i bezsenność dotykają coraz więcej osób. Jedną z przyczyn problemów ze snem może być nieprawidłowy sposób odżywiania. Jaka dieta jest najlepsza na bezsenność? Jak właściwie komponować posiłki i jakie produkty wspomagają sen? Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.
Jakie są przyczyny i objawy bezsenności?
Bezsenność jest poważną chorobą, która znacznie obniża jakość życia chorego. Do jej objawów nie należy tylko trudność w zasypianiu, ale również problem z utrzymaniem ciągłości snu, mało efektywny sen i zbyt wczesne wybudzanie się. Bezsenność może być spowodowana poważnymi chorobami, lekami i uzależnieniem od alkoholu oraz innych używek. Poza tym w jej rozwoju istotną rolę odgrywa dieta i styl życia.
Zdrowy styl życia, a w tym optymalna dieta, powinny stanowić podstawę walki z bezsennością. Niestety, wiele osób pomija te podstawowe elementy i stara się poprawić jakość snu poprzez stosowanie leków, które tylko chwilowo zamiatają problem pod dywan. Dlatego podstawą jest znalezienie przyczyny i odpowiednie działanie, które może raz na zawsze zakończyć problem z bezsennością.
Podczas walki z bezsennością należy zadbać o kilka aspektów dietetycznych. Zaliczyć do nich możemy:
- unikanie substancji pobudzających przed snem,
- odpowiednią porę posiłków,
- dietetyczne produkty wspomagające sen,
- proporcje składników odżywczych w posiłkach.
Wszystkie osoby, które borykają się z zaburzeniami snu powinny bezapelacyjnie unikać kawy i herbaty w godzinach popołudniowych. Najlepszym płynem w drugiej połowie dnia jest woda lub napary ziołowe. Przed snem należy również unikać napojów energetyzujących, słodyczy z dodatkiem kofeiny i czekolady. Wszystkie z tych produktów wykazują działanie pobudzające, które może być szczególnie mocno odczuwalne u osób z zaburzeniami snu i bezsennością.
Jak komponować posiłki?
Posiłkiem, który najintensywniej wpływa na jakość snu jest kolacja. Dlatego niezmiernie ważne jest unikanie w niej produktów ciężkostrawnych, które mogą długo zalegać w żołądku. Zaliczyć do nich możemy produkty smażone na głębokim tłuszczu, żywność typu fast-food i dania pikantne oraz słone. Produkty o dużej zawartości soli obciążają układ trawienny oraz powodują chęć picia dużej ilości wody, a to natomiast może skutkować częstymi wizytami w toalecie w ciągu nocy, co zaburzy ciągłość snu.. Na kolację nie powinniśmy jeść także dań słodkich, o wysokim ładunku glikemicznym, ponieważ mogą powodować i nasilać wybudzanie się w nocy. Posiłki o wysokim ładunku glikemicznym zazwyczaj zawierają mało błonnika pokarmowego, białka i tłuszczu, przez co są w stanie tylko na chwilę zapewnić nam sytość. Skutkiem tego, może być wybudzanie w nocy i wczesne wstawanie. Dlatego tak ważne jest zadbanie o właściwe proporcje i składniki kolacji. Podczas jej komponowania, należy zwrócić uwagę na:
- Węglowodany, do których możemy zaliczyć warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe (mąki o wysokim typie, chleb, bułki i makarony wykonane z mąki o wysokim typie, grube kasze, płatki owsiane);
- Tłuszcze nienasycone, które powinny stanowić około ⅓ kolacji. Zaliczyć do nich możemy oleje roślinne, oliwę z oliwek, orzechy, pestki, nasiona i awokado. Pamiętaj, że źródłem tłuszczu są również tłuste ryby morskie;
- Pełnowartościowe białko, czyli takie, które ma odpowiednie proporcje aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie może sam wyprodukować). Dobrym źródłem takiego białka jest chudy nabiał, ryby, chudy drób i nasiona roślin strączkowych. Białko powinno stanowić około 15-20% kolacji.
Przed snem, także należy unikać objadania się. Kolacja powinna objętościowo bardziej przypominać przekąskę niż obiad. Dzięki temu organizm będzie mógł skupić się na jakościowym śnie i regeneracji, a nie na trawieniu.
Rytm dobowy, dieta i sen
Rytm dobowy, dieta i sen mogą na pierwszy rzut oka wydawać się pojęciami w ogóle niepowiązanymi. Natomiast pory jedzenia posiłków i ich częstotliwość są jednym z głównych elementów wysokiej jakości snu. Jak już wiesz, to co jemy wpływa na nasz sen. Dzieje się tak, ponieważ wszystkie układy w naszym organizmie ze sobą współpracują i zaburzenia w pracy jednego z nich mogą skutkować rozregulowaniem pozostałych. Dlatego podczas dbania o jakość snu musimy zadbać również o zdrowie jelit, które są uważane za drugi mózg. W jelitach zamieszkują liczne mikroorganizmy, które do właściwej pracy potrzebują przerw między posiłkami i długiej przerwy nocnej od jedzenia, która powinna trwać minimum 12 godzin. Przykładowo jeśli swój pierwszy posiłek zjadasz o 7 rano, to ostatni powinien być zjedzony maksymalnie o 19. Innym bardzo ważnym aspektem, który odgrywa znaczącą rolę w regulacji snu jest pora kolacji. Zapamiętaj, że kolację należy jeść najpóźniej 2 godziny przed snem. W innym wypadku Twój organizm nie będzie mógł w całości skupić się na śnie i regeneracji organizmu.
Produkty wspomagające sen
Każdy z nas miewa czasami problemy ze snem, dlatego warto poznać produkty, które wspomagają sen. Zaliczyć do nich możemy:
- Mleko i produkty mleczne, ponieważ są źródłem tryptofanu, który jest niezbędny do syntezy melatoniny – niezbędnego do prawidłowego snu;
- Wiśnie, które są dobrym źródłem melatoniny i proantocyjanidynów. Zatem mogą stanowić ciekawy dodatek do wieczornych dań słodkich. Badania dowodzą, że nie tylko świeże wiśnie wykazują taki efekt, ale również sok wiśniowy (najlepszy jest sok NFC);
- Nasiona roślin strączkowych, orzechy, truskawki i winogrona – podobnie jak wiśnie obfitują w melatoninę;
- Tłuste ryby morskie, które są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D. W badaniu pokazano, że spożycie tłustych ryb skutkowało szybszym odczuciem senności oraz zwiększoną produkcją serotoniny (hormonu szczęścia, który również wpływa na regulację snu);
- Zioła, takie jak rumianek, melisa, waleriana i lawenda – wykazują działanie uspokajające.
Zobacz także:
- Sposoby na bezsenność
- 10 tajników dobrego i głębokiego snu
- Czy to co jemy, ma wpływ na to, jak się czujemy? Wpływ diety na zdrowie psychiczne.
Literatura
- Zhao M, Tuo H, Wang S, Zhao L. The Effects of Dietary Nutrition on Sleep and Sleep Disorders. Mediators Inflamm. 2020 Jun 25;2020:3142874. doi: 10.1155/2020/3142874. PMID: 32684833; PMCID: PMC7334763.
- Doherty R, Madigan S, Warrington G, Ellis J. Sleep and Nutrition Interactions: Implications for Athletes. Nutrients. 2019 Apr 11;11(4):822. doi: 10.3390/nu11040822. PMID: 30979048; PMCID: PMC6520871.
- Binks H, E Vincent G, Gupta C, Irwin C, Khalesi S. Effects of Diet on Sleep: A Narrative Review. Nutrients. 2020 Mar 27;12(4):936. doi: 10.3390/nu12040936. PMID: 32230944; PMCID: PMC7230229.
- St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 2016 Sep 15;7(5):938-49. doi: 10.3945/an.116.012336. PMID: 27633109; PMCID: PMC5015038.
- Komada Y, Okajima I, Kuwata T. The Effects of Milk and Dairy Products on Sleep: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2020 Dec 16;17(24):9440. doi: 10.3390/ijerph17249440. PMID: 33339284; PMCID: PMC7766425.
- Sejbuk M, Mirończuk-Chodakowska I, Witkowska AM. Sleep Quality: A Narrative Review on Nutrition, Stimulants, and Physical Activity as Important Factors. Nutrients. 2022 May 2;14(9):1912. doi: 10.3390/nu14091912. PMID: 35565879; PMCID: PMC9103473.
Leave a Comment