Witaminy A, D, E i K są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego z nas – bez względu na płeć, wiek czy prowadzony styl życia. Przeczytaj wpis na temat witaminy ADEK i dowiedz się jak istotna jest więc wiedza dotycząca tego:
– na co wpływają te witaminy,
– w jakich produktach spożywczych można je znaleźć,
– jakie są skutki ich niedoboru.
Kwestie te – z podziałem na poszczególne witaminy – opisujemy poniżej. Warto jeszcze dodać, że wyżej wymienione witaminy (A, D, E i K) mają pewną cechę wspólną – należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dobrze łączyć je m.in. z wapniem, magnezem, fosforem, potasem, sodem, żelazem, cynkiem oraz miedzią.
Na co wpływa witamina A?
Witamina A, nazywana jest również retinolem, beta-karotenem, akseroftolem i prowitaminą A, to pierwsza z omawianych przez nas witamin. Wpływa ona przede wszystkim na kondycję skóry (w tym skóry twarzy), włosów i paznokci. Jej głównym celem jest doprowadzenie do złuszczania się martwych komórek naskórka. Proces ten z kolei powoduje odnowę tego naskórka, a w efekcie lepszy jego stan. Ponadto, witamina A pozytywnie wpływa na wzrok, wspiera układ odpornościowy i – jak udowadniają liczne badania – zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
W jakich produktach spożywczych można znaleźć witaminę A?
Witaminę A można znaleźć np. w warzywach takich jak brokuły, bataty, czerwona papryka, pomidory, szpinak, owocach: arbuz, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, wiśnie, czy w mleku, serach i żółtkach jaj.
Jakie są skutki niedoboru witaminy A?
Niedobory witaminy A są widoczne gołym okiem. Osoby, które nie dostarczają do swojego organizmu wystarczających ilości tej witaminy, mają często problemy:
– skórne (ich skóra jest mało elastyczna, szorstka i pełna niedoskonałości);
– z włosami (ich włosy są matowe, cienkie i widocznie osłabione);
– z paznokciami (ich paznokcie są kruche, łamliwe, rozdwajają się);
– zdrowotne (często się przeziębiają i chorują, ponadto długo nie mogą się wyleczyć).
Witamina D – na co pomaga?
Witamina D to właściwie grupa witamin, w której znajduje się przede wszystkim cholekalcyferol, powszechnie znany jako witamina D3. Pomaga m.in. w poprawie i utrzymaniu dobrego stanu kości, poprawie i utrzymaniu dobrego stanu zębów, poprawie kondycji mięśni, prawidłowym procesie podziału komórek, a także wpływa na ogólny stan układu odpornościowego. Naturalnym źródłem witaminy D są promienie słoneczne. Pozyskiwanie jej ze słońca jest jednak dla wielu z nas trudne lub nawet niemożliwe, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wszystko za sprawą naszego położenia geograficznego oraz nieraz pracy, którą często wykonujemy w zamkniętych pomieszczeniach.
W jakich produktach spożywczych można znaleźć witaminę D?
Witaminę D można znaleźć np. w rybach (łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki), wzbogacanych o nią: mlekach, sokach pomarańczowych czy płatkach śniadaniowych (praktyki te są coraz popularniejsze, ale nie dotyczą jeszcze wszystkich dostępnych na rynku produktów tego typu).
Niedobór witaminy D. Poznaj skutki
Do najczęstszych skutków niedoboru witaminy D zalicza się:
– osłabienie organizmu,
– obniżoną odporność, co skutkuje przeziębieniami i chorobami,
– zmęczenie,
– problemy z zasypianiem,
– bóle kości,
– bóle mięśni i pleców,
– problemy stomatologiczne (kruchość zębów, próchnica),
– pogorszenie się stanu skóry (w tym skóry twarzy) i włosów.
Jak witamina E wpływa na organizm?
Witamina E to grupa dwóch związków organicznych – tokoferoli i tokotrienoli. Znacząco wpływają one na organizm, gdyż pozwalają regulować poziom glikemii we krwi (jest to niezwykle ważne dla osób cierpiących na cukrzycę typu 1., cukrzycę typu 2. i insulinooporność), obniżają poziom „złego” cholesterolu”, podwyższając tym samym poziom „dobrego” cholesterolu, poprawiają jakość widzenia, zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, a dodatkowo są wykorzystywane w leczeniu niepłodności u mężczyzn. Witamina E przede wszystkim chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia!
W jakich produktach spożywczych można znaleźć witaminę E?
Witaminę E można znaleźć np. w oliwie, migdałach, orzechach, nasionach słonecznika, warzywach (brokuły, szparagi, czerwona papryka), owocach (czarna porzeczka, jagody, maliny), przyprawach (curry, oregano, słodka papryka).
Skutki niedoborów witaminy E
Głównymi skutkami niedoborów witaminy E są:
– zmęczenie,
– rozdrażnienie,
– osłabienie koncentracji i pamięci,
– zaburzenia widzenia,
– zaburzenia pracy mięśni,
– obniżona odporność organizmu,
– anemia,
– osłabienie i wypadanie włosów.
Wpływ witaminy K na organizm
Witaminę K można dodatkowo podzielić na witaminę K1 oraz witaminę K2. Pierwsza wymieniona nazywana jest filochinolem, druga – menachinolem. Obie wpływają przede wszystkim na proces krzepnięcia krwi, utrzymanie prawidłowego stanu kości, a także regulację poziomu wapnia we krwi. Warto dodać, że przyswajanie witaminy K jest zależne od ilości soli kwasów żółciowych – im ich więcej, tym szybciej i lepiej się ona przyswaja.
W jakich produktach spożywczych można znaleźć witaminę K?
Witaminę K można znaleźć np. w mięsie (kurczak, wątróbka drobiowa, wołowina), rybach, serach czy żółtkach jaj.
Co się dzieje z organizmem przy niedoborach witaminy K?
Organizm, który nie posiada dostatecznych ilości witaminy K, jest szczególnie narażony na:
– schorzenia jelit,
– schorzenia wątroby,
– wydłużone gojenie się podrażnień i ran,
– powstawanie siniaków i dłuższe ich zanikanie,
– szeroko pojęte krwawienia – krwawienia z nosa, choroba krwotoczna (pojawiająca się u dzieci tuż po porodzie), długo trwające i wyjątkowo obfite miesiączki,
– ogólne osłabienie organizmu – przeziębienia i choroby.
Jak dostarczyć organizmowi witamin A, D, E i K jednocześnie?
Jak widać, witaminy A, D, E i K są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na szczęście są sposoby na to, by dostarczyć mu ich wszystkich jednocześnie! Otóż opisywane witaminy znajdują się np. w takich posiłkach jak:
– jajecznica z sałatą z dodatkiem oliwy,
– owsianka z owocami z dodatkiem masła orzechowego,
– pomidorowa zupa krem z prażonym słonecznikiem z dodatkiem śmietany,
– świeże warzywa z sosem z jogurtu naturalnego.
Tego typu posiłki spożywane regularnie dostarczą nam opisywanych witamin, a co za tym idzie – wesprą nasze samopoczucie i pomogą cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Zobacz też:
Psychobiotyki – mikrobiom i zdrowie psychiczne
Leave a Comment