Strona główna » Herbata z imbirem (herbata imbirowa) – właściwości, sposób działania, przepis
Herbata z imbirem (herbata imbirowa) – właściwości, sposób działania, przepis - infografika

Herbata z imbirem (herbata imbirowa) – właściwości, sposób działania, przepis

Nadeszła jesień – szybko zapada zmrok, dni są coraz krótsze, a warunki atmosferyczne nie sprzyjają podejmowaniu aktywności na zewnątrz. Jest to zatem idealny moment na to, aby zostać w domu i oddać się realizacji swoich zainteresowań, na które wcześniej nie miało się czasu, czy też znaleźć sobie jakieś nowe, angażujące hobby. Można trochę więcej pobyć z bliskimi albo po prostu nieco bardziej zadbać o siebie i odpocząć z ciekawą książką w ręku lub oglądając ulubiony serial. W tym okresie roku świetnie sprawdzają się różne sezonowe przekąski oraz napoje, wyróżniające się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dobrym przykładem jest chociażby aromatyczna i rozgrzewająca herbata z imbirem – idealna na chłodne dni. Już teraz sprawdź jak krok po kroku ją przygotować i dowiedz się, jakimi cennymi właściwościami charakteryzuje się imbir.

Imbir – właściwości

Czym jest imbir? To korzeń wieloletniej rośliny określanej mianem imbiru lekarskiego. Możliwe jest dokonanie jego zakupu właśnie w formie takiej bulwy, jak i w postaci zmielonej. Typowy jest dla niego charakterystyczny smak – wyrazisty, ostry, korzenny, palący w język; można odkryć w nim kwaśno-słodką nutę. Składnik ten ma szerokie zastosowanie w kuchni (orientalnej, choć nie tylko), ponieważ podkreśla walory smakowe potraw.

Istotnym atutem imbiru jest duża dostępność (można dostać go w osiedlowym warzywniaku, na targu, czy w supermarkecie – na dobrą sprawę w każdym sklepie spożywczym) oraz atrakcyjna cena – taki zakup nie doprowadzi do zrujnowania domowego budżetu (kawałek korzenia niewielkich rozmiarów kosztuje zaledwie kilka złotych). Ogromne znaczenie mają zdrowotne właściwości imbiru, dzięki którym włączając ten składnik do swojej diety, można zadbać o stan swojego zdrowia.

Imbir – na co pomaga?

Jaki wpływ na zdrowie ma imbir? Jego rola w tym zakresie przejawia się w następujący sposób:

  • kontrola reakcji zapalnych pozytywny wpływ na zdrowie układu odpornościowego i oddechowego (ma to największe znaczenie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych infekcji sezonowych),
  • korzystny wpływ na zdrowie serca,
  • gwarancja dobrego samopoczucia podczas podróży u osób cierpiących na chorobę lokomocyjną,
  • dobry wpływ na zdrowie układu pokarmowego (stosowany jako środek przeciwwymiotny),
  • utrzymywanie prawidłowego stanu stawów,
  • pozytywny wpływ na odpowiednie funkcjonowanie mięśni,
  • regulacja poziomu cukru we krwi,
  • korzystne oddziaływanie na witalność całego organizmu.

Jak przechowywać imbir?

Jak poprawnie przechowywać imbir w swoim domu, aby nie doszło do jego zepsucia oraz utraty typowych dla niego właściwości? W tym celu warto stosować się do kilku istotnych zasad. Imbir suszony, podobnie jak inne przyprawy, należy trzymać w małym, szczelnie zamkniętym pojemniczku, a następnie trzeba ustawić go w zacienionym miejscu (np. kuchennej szafce lub szufladzie), w którym panuje temperatura pokojowa.

Imbir świeży warto zawinąć w kawałek ręcznika papierowego, a następnie umieścić w woreczku lub pojemniku próżniowym i włożyć do lodówki. Całe korzenie imbiru (ze skórką) albo umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki, można również mrozić. W tym drugim przypadku dobrze jest postawić na zamrażanie dwuetapowe – najpierw plastry rozkłada się obok siebie na plastikowej tacce, którą wkłada się do zamrażarki, a potem przekłada do strunowego woreczka i również przechowuje w tym miejscu. W takiej postaci można magazynować go nawet przez kilka miesięcy.

Czy herbata z imbirem podnosi ciśnienie?

Osoby, które lubią smak herbaty imbirowej, niekiedy zadają sobie pytanie – czy imbir podnosi ciśnienie tętnicze? Co prawda, nie ma oficjalnych oświadczeń w tej kwestii, ale można spotkać się ze stwierdzeniem, że imbir w naturalny sposób obniża ciśnienie. Jednak, gdy będą spożywały go osoby regularnie przyjmujące jakieś leki (na przykład na nadciśnienie lub cukrzycę), może dojść do interakcji z tymi farmaceutykami, której efektem będzie podwyższenie ciśnienia. W takiej sytuacji warto zrezygnować z sięgania po ten składnik, ponieważ prawidłowe działanie leków może zostać wtedy zaburzone. Wskazana jest więc rozwaga i baczna obserwacja reakcji swojego organizmu.

Herbata z imbirem – na co pomaga?

Kubek gorącej herbaty imbirowej to idealny pomysł na długie jesiennie i zimowe popołudnia oraz wieczory. Jeśli wróci się zziębniętym z pracy, czy spaceru, taki napój może nas szybko rozgrzać. Oprócz tego specyficzny smak imbiru jest akceptowany przez wiele osób, a nawet uznawany za wyborny. W efekcie spożywanie takiej herbatki jest dla tych ludzi źródłem szczęścia i odprężającą chwilą dla siebie w ciągu zabieganego, pełnego obowiązków dnia.

Właściwości imbiru - infografika

Czy herbata z imbirem jest zdrowa?

Chętnie sięgasz po herbatę z imbirem, ponieważ jej smak jest dla Ciebie atrakcyjny? Jednocześnie zdarza Ci się zastanawiać nad tym, czy taki napój jest zdrowy? Odpowiedź jest prosta – tak. Skoro w takiej herbacie znajduje się imbir, który posiada liczne, wymienione powyżej właściwości, analogicznymi cechami będzie cechował się napój przygotowany z wykorzystaniem właśnie tego składnika. Tym bardziej, jeśli dana osoba nie tylko wypije taki napar, ale również zdecyduje się zjeść kawałki pływającego w nim imbiru.

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Przygotowanie jesienno-zimowej herbaty imbirowej nie jest skomplikowanym zadaniem. Punktem wyjścia do jej przyrządzenia jest odpowiednie wykorzystanie imbiru. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, dzięki którym można uczynić to poprawnie.

Czy obierać imbir do herbaty?

Zaleca się obierać świeży imbir. Można to uczynić, wykorzystując do tego jedno z trzech narzędzi, które na pewno ma się w swoim domu. Pierwsze rozwiązanie to obieranie imbiru nożem (najlepiej użyć takiego z cienkim oraz wąskim ostrzem), po drugie można wykorzystać w tym celu klasyczną obieraczkę do warzyw i owoców. Trzecia opcja to oskrobanie korzenia imbiru za pomocą małej łyżeczki. Najważniejsze, aby czynić to starannie (co niekiedy może być utrudnione, między innymi ze względu na jego nieregularny kształt) i obierać bardzo cienko, aby usunąć samą skórkę i nie zniszczyć przy tym zbyt dużo wnętrza imbiru.

Jak kroić imbir do herbaty?

W zakresie krojenia imbiru do herbaty panuje duża dowolność. Możliwe jest pokrojenie go w kawałki o różnej wielkości i zróżnicowanym kształcie – w plasterki, drobną kostkę, czy nawet ścierając na tarce. W tym kontekście wiele zależy od indywidualnych potrzeb oraz upodobań.

Herbata z imbirem – przepisy. Jak zrobić herbatę z imbirem?

Istnieje kilka metod przygotowania imbirowej herbaty. Łączy je jednak prostota wykonania oraz wykorzystanie tych samych składników:

  • herbata z imbirem – przepis numer jeden: rozpocznij od zagotowania w garnku niewielkiej ilości wody, a następnie dodaj herbatę (w torebce lub liściastą). Odstaw na parę minut pod przykryciem, a następnie dodaj starkowany imbir.
  • herbata z imbirem – przepis numer dwa: w filiżance umieść torebkę (lub odmierzoną ilość suszu) ulubionej herbaty oraz pokrojony w drobne kawałeczki korzeń imbiru, a następnie zalej całość wrzątkiem i zaczekaj kilka chwil, aż napar będzie gotowy.

W zależności od indywidualnych upodobań możesz skorzystać z herbaty czarnej lub zielonej. Taką bazę można urozmaicić dzięki różnym dodatkom, takim jak: sok malinowy, pokrojone w kawałki pomarańcze lub cytryny, goździki i inne przyprawy korzenne oraz miód (aby nie utracił on swoich cennych właściwości należy dodać go dopiero, gdy napój nieco ostygnie).

Zatem zorganizuj wszystkie niezbędne składniki, przygotuj aromatyczną herbatę imbirową i ciesz się jej oryginalnym smakiem. Sam zobaczysz, że napój ten stanie się Twoim ulubieńcem w czasie tych najchłodniejszych pór roku.

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności