Kategorie

Filtruj:
Cena:
Producent:
+ pokaż więcej - pokaż mniej
Dieta:
Pojemność:
Cechy dodatkowe:

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana pozyskiwana jest z oczyszczonych ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrobnione i suszone. Przy końcowym etapie produkcji, kasza z kukurydzy ma drobną konsystencję, nieco grubszą od kaszy manny. Najczęściej wykorzystywana jest ona w kuchni śródziemnomorskiej, często stosowana do włoskiej potrawy o nazwie polenta. W polskiej kuchni jednak także coraz częściej się jej używa, gdyż może być wykorzystywana do różnego rodzaju potraw wytrawnych, na słodko, a nawet wypieków.

K...

Czytaj więcej +

Kasza kukurydziana pozyskiwana jest z oczyszczonych ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrobnione i suszone. Przy końcowym etapie produkcji, kasza z kukurydzy ma drobną konsystencję, nieco grubszą od kaszy manny. Najczęściej wykorzystywana jest ona w kuchni śródziemnomorskiej, często stosowana do włoskiej potrawy o nazwie polenta. W polskiej kuchni jednak także coraz częściej się jej używa, gdyż może być wykorzystywana do różnego rodzaju potraw wytrawnych, na słodko, a nawet wypieków.

Kasza kukurydziana występuje w wersji białej, żółtej oraz czarnej. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Hiszpanii z kaszy kukurydzianej tworzy się mąkę kukurydzianą, stosowaną do produkcji tortilli. 

Kasza z kukurydzy charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem. W Polsce najczęściej wykorzystuje się ten składnik do gulaszów i zup. Przyrządzane są z niej także zapiekanki, gdyż dobrze komponuje się z cebulą oraz żółtym serem.

Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu.

Czytaj mniej -
Widok:
Produktów: 2
Loading...