Strona główna » Zioła i przyprawy zakazane w ciąży
Zioła i przyprawy zakazane w ciąży|Zioła i przyprawy zakazane w ciąży

Zioła i przyprawy zakazane w ciąży

Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu każdej kobiety. Te dziewięć miesięcy to czas, w którym przyszła mama na wiele sposobów przygotowuje się do przyjścia na świat noszonego pod jej sercem dziecka. Panie w błogosławionym stanie powinny wtedy wyjątkowo dbać o fizyczną i psychiczną kondycję własnego organizmu. W końcu muszą zatroszczyć się nie tylko o siebie, ale również o swoją pociechę. Szczególna ostrożność jest zalecana w zakresie odżywiania się. Kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny stawiać na zróżnicowaną i zbilansowaną dietę obfitującą w zdrowe produkty spożywcze. Jednocześnie trzeba mieć świadomość, że są składniki niezalecane, a niekiedy wręcz zakazane w ciąży. Do tej grupy należą między innymi niektóre zioła i przyprawy.

Dieta w ciąży a zdrowie dziecka

Każda kobieta w ciąży powinna zdać sobie sprawę, że decyzje, jakie podejmuje w ciągu tych dziewięciu miesięcy, mają bezpośredni wpływ na zdrowie jej dziecka. Waga wyborów, na które się stawia, jest zatem naprawdę znaczna i należy robić wszystko, aby nie popełniać błędów, które mogłyby doprowadzić do wystąpienia zaburzeń rozwojowych u płodu.

W trosce o bezpieczeństwo oraz prawidłowy rozwój swojej pociechy przyszła mama musi więc zadbać o wiele kwestii, wśród których doniosłą rolę odgrywa jej dieta. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe matki mogą negatywnie oddziaływać na funkcjonowanie niemal wszystkich układów narządów występujących w dziecięcym organizmie. Z kolei prawidłowo skomponowany jadłospis gwarantuje kobiecie dobre samopoczucie w ciąży, pozytywnie oddziałuje na stan płodu, a po porodzie pozwala szybciej wrócić do formy. Aby uzyskać taki efekt, niezbędne jest stawianie na produkty spożywcze zalecane ciężarnym oraz unikanie składników, które są im zakazane. Warto więc z wyprzedzeniem poszerzać swoją wiedzę w tym zakresie. Takie rozsądne podejście do tego tematu bez dwóch zdań zaprocentuje w przyszłości.

Dlaczego niektórych ziół nie można pić w ciąży?

Zioła to rośliny, które charakteryzują się właściwościami leczniczymi. Spożywanie ich pozwala między innymi zwalczać niektóre symptomy chorobowe lub objawy uniemożliwiające normalne funkcjonowanie. Najczęściej przygotowuje się z nich napary oraz herbatki. Są to naturalne składniki, na które bardzo często stawiają kobiety spodziewające się dziecka.

Jednak trzeba pamiętać, że o ile wiele ziół ma korzystny wpływ na organizm przyszłych mam, o tyle jest również mnóstwo roślin tego typu, których nie powinno się wtedy stosować. Niektóre zioła nie są wskazane, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że wywołają one reakcję alergiczną, pogorszą samopoczucie, będą realnym zagrożeniem dla płodu, czy też wpłyną negatywnie na przebieg ciąży, a nawet doprowadzą do poronienia. Ponadto mogą one wchodzić w interakcję z innymi lekami, jakie zażywa przyszła mama. W związku z tym, przed sięgnięciem po konkretne zioła, należy każdorazowo zweryfikować, czy są one bezpieczne dla kobiet w ciąży. Najlepiej skonsultować taki zamiar z lekarzem prowadzącym, który udzieli profesjonalnej porady.

Zioła i przyprawy polecane przyszłym i młodym mamom

Jednocześnie trzeba mieć świadomość, że jest wiele ziół i przypraw, po które przyszłe mamy mogą sięgać bez obaw, choć i tak muszą stosować je z umiarem. Korzystanie z ich dobroczynnego wpływu może pomóc im w skutecznym zwalczaniu dolegliwości typowych dla ciąży lub w uśmierzaniu symptomów związanych z sezonową infekcją. To także sprawdzony sposób na urozmaicenie smaku spożywanych posiłków.

Zioła i przyprawy rekomendowane kobietom w ciąży to przede wszystkim:

  • melisa lekarska – ma działanie uspokajające oraz odprężające, ułatwia zasypianie, korzystnie oddziałuje na zdrowie psychiczne oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • rumianek – pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz stan skóry, ponadto wspomaga zdrowie układu odpornościowego i oddechowego,
  • mięta polna – orzeźwiająca herbatka z tego zioła sprawdza się przy odczuwanych w czasie ciąży mdłościach oraz w przypadku różnego typu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ponadto odpowiada ona za zdrowie macicy,
  • imbir – również napary z imbiru zdadzą egzamin przy mdłościach oraz przeziębieniach; składnik ten wpływa na witalność organizmu, stabilizuje poziom cukru we krwi, ma działanie przeciwwymiotne i przeciwzapalne, a także gwarantuje dobre samopoczucie podczas podróży,
  • pokrzywa – wpływa na działanie układu moczowego, odpornościowego i oddechowego,
  • koper włoski – wspiera układ hormonalny, wspomaga czynności gruczołów mlecznych, a także poprawia zdrowie poporodowe, zwłaszcza podczas karmienia piersią,
  • anyż – korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego oraz oddechowego,
  • kminek – pozytywnie oddziałuje na laktację i jednocześnie dba o zdrowie układu pokarmowego i odpornościowego,
  • majeranek – pomaga w odprężeniu się, przyczynia się do dobrego samopoczucia fizycznego, wspiera czynności układu trawiennego, ma właściwości antyoksydacyjne,
  • bazylia – korzystnie wpływa na proces trawienia oraz stymuluje procesy pamięciowe,
  • oregano – pozytywnie oddziałuje na laktację, wspiera odporność, wspomaga trawienie i wykazuje aktywność antyoksydacyjną.

Zioła i przyprawy zakazane w ciąży

Natomiast zioła i przyprawy, których nie powinno się spożywać w ciąży to: aloes, szałwia, tymianek, rozmaryn, cząber, piołun, liście malin, cynamon, ziele krwawnika, liście senesu, dziurawiec, kozieradka pospolita, chmiel, jałowiec pospolity, korzeń lukrecji, kurkuma, curry oraz żeń-szeń. W zależności od typowych dla siebie właściwości mogą one doprowadzić do poronienia, wywołać przedwczesny poród, przyczynić się do wystąpienia wad rozwojowych płodu, podrażnić układ pokarmowy, powodować obrzęki, czy sprawić, że wystąpią skurcze.

Widać więc, że zagrożenie ze strony tych składników może okazać się naprawdę duże. Dlatego bardzo ważne jest, aby zapamiętać nazwy wskazanych ziół i unikać ich przez cały okres ciąży. Warto wystrzegać się ich zarówno wtedy, gdy występują samodzielnie, jak i w sytuacji, gdy stanowią jeden ze składników ziołowej mieszanki. Rozwaga oraz bezwzględne wyeliminowanie takich produktów stanowi tutaj klucz do sukcesu. W związku z czym zasada jest prosta – w razie jakichkolwiek wątpliwości należy zasięgnąć u lekarza lub farmaceuty profesjonalnej porady odnośnie tego, jakie zioła i przyprawy można stosować w ciąży, a jakich zdecydowanie nie.

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności