Strona główna » Zdrowe przekąski na Halloween dla każdego
Zdrowe przekąski na Halloween|zdrowe przekąski na Halloween na talerzu

Zdrowe przekąski na Halloween dla każdego

Halloween to okazja do zorganizowania imprezy tematycznej ze znajomymi lub przygotowania przyjęcia dla najmłodszych, podczas którego dzieciaki założą związane z tym wydarzeniem stroje. Warto wtedy przystroić dom lub salę zabaw za pomocą ozdób, dekoracji i gadżetów związanych z symboliką dyni, duchów i strasznych stworów. W trakcie takich spotkań towarzyskich uczestnicy z chęcią sięgają po pyszne przekąski. Sprawdź, jakie zdrowe dania można szybko przyrządzić na Halloween party.

Kiedy jest Halloween?

Data tego święta jest stała. Na świecie, jak i w Polsce Halloween przypada tego samego dnia. Odbywa się ono jesienną porą, a dokładniej 31 października, czyli w wigilię uroczystości Wszystkich Świętych.

Skąd pochodzi Halloween?

Nie jest znana dokładna geneza Halloween (to skrót od wyrażenia All Hallow’s Evening). Jednak najprawdopodobniej wiąże się ono z tradycjami Celtów i obchodzonymi przez nich świętem Samhain. Genezę stanowi również przekonanie, że w ostatni dzień października dusze zmarłych nawiedzały ziemię. Było to okazją do przebierania się w dziwaczne stroje oraz organizowania ceremonii, podczas których odstraszano przynoszące nieszczęście złe duchy.

Z największym rozmachem Halloween obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. Zaraz po Bożym Narodzeniu, cieszy się tam największą popularnością. Na terenie naszego kraju pojawiło się ono w latach 90. XX wieku – niejednokrotnie wzbudza kontrowersje zwłaszcza ze względu na charakter następujących po nim dni, które w Polsce kojarzą się z zadumą, wyciszeniem i pamięcią o zmarłych.

Halloween ma wiele symboli. Najbardziej charakterystyczna jest duża dynia z wydrążonym wnętrzem i wyciętymi oczami oraz zębami, do środka której wkłada się świeczkę. Inne motywy bezpośrednio związane z tym nieoficjalnym świętem to: czarne koty, duchy, czaszki, kościotrupy, pajęczyny, pająki, wampiry, demony, zombie, nietoperze oraz czarownice. Z Halloween kojarzy się kolor czarny oraz pomarańczowy.

Jak zrobić zdrowe przekąski na Halloween?

W związku z imprezą z okazji Halloween warto przygotować dla gości jakiś poczęstunek. Najlepiej w tej roli sprawdzają się zdrowe, a przy okazji smakowite przekąski. Do wyboru jest wiele opcji, dlatego na pewno uda się znaleźć coś, co przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom zabawy.

Propozycja numer jeden – bananowe duszki

Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Każdą taką część posmaruj miodem, a następnie zanurz w drobno posiekanych wiórkach kokosowych oraz migdałowych. Rozpuść kilka kostek gorzkiej czekolady, a z powstałej masy stwórz oczy i usta. Bananowego duszka nabij na papierową słomkę do napojów lub drewniany patyczek

Propozycja numer dwa – koktajl z dynią

Podczas imprezy z okazji Halloween sprawdzi się również dyniowy koktajl z aromatycznymi przyprawami. Aby go przygotować, niezbędne jest zmiksowane ze sobą kilku kawałków dyni (mieszczących się w jednej szklance), połówki dużego jabłka, małego banana oraz szklanki wody. W celu wydobycia wyjątkowego aromatu takiego napoju warto dodać odrobinę cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu.

Propozycja numer trzy – straszne kanapki

Małe kanapeczki sprawdzą się podczas każdej imprezy. To przekąska, która daje ogromną swobodę zarówno pod względem doboru składników, jak i w zakresie dekorowania. Przygotowując je, można wykorzystać pełnoziarniste pieczywo, pasty do smarowania, różnego typu wędliny i sery oraz całą masę zdrowych warzyw. Istnieje możliwość stworzenia na nich wzorków w postaci pająków wykonanych z czarnych oliwek lub papryki, strasznych twarzy, czy wizerunków duchów. Jedynym ograniczeniem w tym zakresie jest nasza kreatywność oraz wyobraźnia.

Propozycja numer cztery – warzywny kościotrup

Wyjątkowymi walorami wizualnymi charakteryzuje się także kościotrup wykonany z ulubionych warzyw. Aby go przyrządzić, należy przygotować pokrojone w słupki lub inne podłużne kawałki ogórki, marchewkę, paprykę i seler naciowy. Ponadto również brokuły, pomidorki koktajlowe oraz sałatę. Następnie na dużej tacce układa się z takich warzyw coś na kształt kościotrupa. Jego głowę powinna stanowić miska z pysznym dipem, a oczy czarne oliwki. Jak przyrządzić taki pyszny sos? Egzamin zda chociażby ten czosnkowy. Aby go zrobić, trzeba rozgnieść dwa ząbki czosnku i połączyć je z jogurtem naturalnym, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Świetnym pomysłem jest także zielony sos. Można zrobić go blendując szpinak, natkę pietruszki, szczypiorek, koperek oraz bazylię, a potem mieszając wszystko ze wspomnianym już wcześniej jogurtem. Taka przekąska bez dwóch zdań zrobi duże wrażenie na gościach.

Propozycja numer pięć – jesienne koreczki

Ciekawą propozycją jest przygotowanie koreczków, które, gdy spojrzymy na nie z góry, będą wyglądały jak gałki oczne. Jak je zrobić? Wszystko sprowadza się do nałożenia na patyczek małej kuleczki mozzarelli, połówki pomidorka koktajlowego oraz kawałeczka czarnej oliwki.

Jak zrobić ciasteczka na Halloween?

Z okazji Halloween przygotowuje się także ciasteczka, które można podarować przybywającym do naszego domu dzieciom. Poniżej kilka wskazówek podpowiadających, jakie słodycze są najsmaczniejsze.

Propozycja numer jeden – dyniowe muffiny

W misce wymieszaj suche produkty: szklankę mąki owsianej, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz cztery łyżki dowolnego miodu. W drugiej miseczce połącz ze sobą puree z dyni, trzy jajka oraz pół szklanki oleju rzepakowego. Następnie wymieszaj zawartość jednego i drugiego naczynia, dołóż garść rodzynek i suszonej żurawiny, a potem przełóż ciasto do papilotek. Muffinki powinny piec się przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Propozycja numer dwa – paluchy czarownicy

W niewielkim naczyniu rozdrobnij kostkę masła, dodaj jajko, dwie łyżki miodu, dwie łyżki brązowego cukru, łyżeczkę aromatu migdałowego oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli, a potem starannie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu uformuj z masy paluchy wiedźmy, a na ich końcu umieść „paznokieć” z migdała. Piecz takie ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kwadrans. Przed podaniem zamocz drugą końcówkę ciastka w czerwonym dżemie domowej roboty np. truskawkowym lub malinowym.

Najpopularniejsze Halloweenowe zwyczaje – poznaj je

Z tym świętem łączy się wiele charakterystycznych zabaw, zwyczajów i tradycji. Oczywiście z Halloween kojarzą się upiorne przebrania, zakładane przez dzieci (i nie tylko) podczas tematycznych imprez. Najmłodsi odwiedzają domy w poszukiwaniu słodyczy i witają domowników znanym doskonale zwrotem „słodycze albo psikus”. Typowe jest także przygotowywanie lampionów z wydrążonej dyni (Jack-o’-lantern) oraz przystrajanie wnętrz mieszkań, jak i przestrzeni przed domem za pomocą różnych fantazyjnych dekoracji. Tego dnia dominuje dobra zabawa – malowanie twarzy, zawody, gry oraz wróżby.

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności